Herfstdip? Kill it with (plant) love! (met tips voor makkelijke planten)

Door mandybollegraf

-for English click here

De herfst heeft zijn intrede gedaan en we moeten echt afscheid nemen van de zinderende zomer van 2018. Het gebeurt elk jaar en ik heb het dus al 32 keer meegemaakt. Je zou denken dat ik inmiddels gewend ben aan de seizoenswisseling van zomer naar herfst. Maar ik heb er elk jaar weer moeite mee. Jij ook?

♡ Bye, bye summer ♡
In het Engels wordt het de ‘changing of the seasons’ genoemd en dat beschrijft beter hoe ik deze periode altijd ervaar. Het is niet alleen een wisseling, meer een verandering. Eentje die je met lede ogen aanziet. Maar omdat dit een typisch gevalletje is van: accepteren wat je niet kunt veranderen, ga ik op zoek naar de positieve kanten van deze onvermijdelijke overgang. Want helaas houden wij als sommige dieren geen winterslaap en is ons geen rustperiode, zoals bij veel planten, gegund.

…en omring jezelf met planten, net zoals deze String of Hearts♡ (Chinees Lantaarnplantje) doet met de mooie quote van Stoïcijns filosoof Epictetus.

♡ Hallo, heerlijke herfst! ♡
Over planten gesproken (kon ook niet lang duren voordat ik het weer over mijn groene vrienden heb…), die zijn natuurlijk het antwoord op alles. Zonder planten, geen leven. Zoveel is duidelijk. Nu we weer veel meer tijd binnen (moeten) doorbrengen, is het tijd het daar zo fijn mogelijk te maken om ons door die koude maanden te slepen.

♡ Binnen is het nieuwe buiten ♡
Dus: schaf dat dekentje voor op de bank aan (ook als je er al vier in de kast hebt liggen), steek de kaarsen om 16:00 uur al aan, maak warme choco met heel veel mini-marshmallows (en/of een borrel erin) en koop een plant. Stiekem is dat toch een kleine manier om het gevoel van de zomer langer vast te houden. Lekker veel tropisch groen om je heen. Haal buiten gewoon naar binnen.

♡ Makkelijke makkers ♡
En omdat het leven al moeilijk genoeg is, geef ik je een lijstje met planten die eenvoudig te verzorgen zijn. Deze groene huisgenoten hebben geen hoge eisen en zijn bij de meeste tuincentra verkrijgbaar. Ze hebben allemaal zo’n beetje dezelfde redelijk simpele verzorgingswensen:

Ze zijn niet constant dorstig (in de wintermaanden nog minder) en je kunt de aarde tussen gietbeurten laten opdrogen. Dat komt meestal neer op een keer per week water geven (ook al is dit lastig te zeggen omdat het afhangt van het formaat van de plant, de standplaats, de temperatuur van de kamer etc.). Ze vergeven het je zelfs als je ze een keertje per ongeluk vergeet. Ze vinden een plek in de halfschaduw met indirect licht fijn, maar kunnen wat direct zonlicht ook aan, zeker in de winter als de zonnestralen niet zo gevaarlijk sterk zijn. Kamertemperatuur (20°C – 25°C) vinden ze prima. ’s Nachts iets koeler is geen probleem (liever wel boven 12°C). En ze kunnen tegen de wat drogere lucht in onze vaak goed geïsoleerde huizen, dus de plantenspuit mag in de kast blijven. En voor allemaal geldt: van af en toe een goed gesprek gaan ze stralen 😉

☆ De 5 supersterren ☆
Eerdergenoemde verzorgingseisen zijn dus voor alle vijf planten van toepassing, houd ook rekening met onderstaande extra tips.
♡ ZILVERRANK (Scindapsus pictus)
Extra tip: hij geeft het wel aan, als hij dorst heeft. Dan krullen de bladeren en dat is jouw cue om de gieter er bij te pakken.
♡ KENTIAPALM (Howea forsteriana)
Extra tip: af en toe even gezellig samen douchen om stof van de bladeren te verwijderen. Ook goed voor het versterken van de onderlinge band.
♡ CHINEES LANTAARNPLANTJE (Ceropegia linearis subsp. woodii)
Extra tips: pas gieten als de grond weer droog is, niet te ver van een raam zetten of hangen, maar niet boven de verwarming. En hij kan ook overwinteren in een koelere kamer waar de temperatuur tussen de 10°C en 20°C is. Dan gaat hij in het voorjaar zelfs sneller bloeien!
♡ RUBBERPLANT (Ficus elastica)
Extra tip: De bladeren af en toe afnemen met een vochtige doek om stofophoping tegen te gaan.
♡ VROUWENTONGEN (Sansevieria)
Extra tip: behandelen als een cactus en dus nooit water geven als de grond nog vochtig is. Liever te weinig, dan te veel. In de winter is één keer in de maand vaak genoeg.

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) Zilverrank, Kentiapalm, Vrouwentongen, Rubberplant, Chinees Lantaarnplantje

Tijd om je huis herfstproof te maken met deze populaire planten dus. Misschien passen ze zelfs alle vijf wel in die lege leeshoek. Creëer je eigen plantenparadijs en thuisblijven wordt je nieuwe hobby. Mooie weekendklus, lijkt me. Vecht tegen de najaarsblues en koop die plant!

Liefs,
Mandy ♡

Een grote Sansevieria zeylanica in het midden en aan weerszijden twee Sansevieria cylindrica‘s.

Hoofdrol voor de Rubberplant.

Onze Zilverrank werd in twee jaar bijna drie meter lang! Rechtsonder zie je de toppen van een Rubberplant.

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk