GROEN WONEN: mijn urban jungle

Door mandybollegraf

-for English click here

De afgelopen weken ben ik druk geweest met mijn kamerplantenboek, maar ik ben mijn blog heus niet vergeten 😉 Hoog tijd voor een nieuw bericht en een nieuw rubriekje! Mijn categorie ‘Urban Jungle Wonen’ ga ik vanaf nu vullen met portretten van gave, groene interieurs. Ik begin met mijn eigen urban jungle en hopelijk volgen er snel meer. Heb jij een stadsjungle gecreëerd en je huis (en/of je werkomgeving) omgetoverd tot een botanisch paradijsje? En lijkt het je leuk om gefeatured te worden op mijn blog? Stuur me een berichtje en wie weet sta ik met pen, papier en camera binnenkort op je stoep. Oja, je hoeft echt niet zo’n crazy plant lady te zijn als ik met meer dan 125 kamerplanten. Don’t worry! Als bedankje krijg je, naast eeuwige roem op mijn blog, een groen cadeautje. Maak maar vast ruimte 😉

Nu is het eigenlijk een beetje gek dat ik begin met mijn eigen huis, want dat betekent dat ik nu mezelf ga interviewen… Ik doe het toch, want mijn huis is op dit moment het groenste plekje dat ik ken, wat betreft kamerplanten. Dus het zou ook gek zijn als mijn urban jungle mist in deze categorie.

♡ (D)ROOMWEG ♡
Mijn vriend Remco en ik zijn in januari 2017 in ons huidige appartement komen wonen. Ik woon al sinds 2010 in de Enschedese wijk Roombeek en wilde er eigenlijk ook niet weg. Gelukkig werd Remco niet alleen verliefd op mij, maar ook op mijn woonwijk en binnen de kortste keren vonden we in ‘mijn’ wijk een appartement en kregen we de sleutel van ons eerste huisje samen. Aan de Roomweg, door mij omgedoopt tot (D)room Weg (Naar). Want dat is het voor mij een beetje geworden in onze huisjungle: ik droom weg naar het oerwoud, met liefde terugdenkend aan verre reizen die ik maakte.

Ons interieur is een mix van urban jungle, mid-century modern en boho chic.

♡ RAMEN OP HET ZUIDEN ♡
Omdat we in een hoekappartment zitten, hebben we veel ramen en ze zijn ook nog eens groot. En niet te vergeten: op het zuiden. Dat betekent erg veel natuurlijk licht. En daar houden wij en onze groene huisgenootjes van. Doordat we in de hoek  van het gebouw zitten, is de indeling van ons appartement niet rechttoe, rechtaan. Ik hou wel van wat gekke hoeken en schuine muren. Dit is op mijn foto’s niet duidelijk te zien trouwens, lastig vast te leggen.

♡ ROOMBEEK ♡

Veel ramen, dus veel panorama’s over Roombeek. Inmiddels is dit één van de, zo niet de, fijnste en mooiste wijk van Enschede. Wel eentje met een vreselijke voorgeschiedenis. Hier vond in mei 2000 de vuurwerkramp plaats. Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers staat niet ver van ons huis. Dat de gemeente voor de heropbouw van de wijk extra geld ontving van de overheid is goed te merken. Er worden hier dagelijks meerdere rondleidingen gegeven die grote groepen mensen langs de vele architectonische hoogstandjes leiden.

Alle daken van ons appartementencomplex zijn sedumdaken. Vol met vetplantjes dus. Plants everywhere!

♡ PLANTENGEK ♡
De allereerste spullen die ik neerzette in de woonkamer waren een stoel, een houten kratje als tafel en mijn Perzische Slaapboom. Die snakte in mijn oude appartement naar licht en ik hoorde hem bijna een zucht van verLICHTing slaken, toen ik hem in de grote vensterbank op het zuiden zette. Onze andere, vertrouwde groene huisgenoten volgden al snel en daar bleef het niet bij. Er was namelijk nog veel meer ruimte op de vensterbanken, dus we gingen los in het tuincentrum, op zoek naar vriendjes voor onze eenzame planten. Jij leest ‘we’ en ziet misschien een facepalmende Remco voor je die zich elke keer als ik thuiskwam met NOG een plant afvroeg of hij de verslavingskliniek of het gekkenhuis moest bellen, maar niets is minder waar. Ook hij kan erg genieten van veel groen om zich heen en vindt ook het kiezen van planten leuk!

♡ JUNGLEKAMER ♡
Inmiddels hebben we zoveel planten dat we gestopt zijn met tellen en heb ik er een dagtaak aan. De uit de hand gelopen hobby is door mijn boek nu zelfs deels mijn werk. Ons appartement is nu dus meer dan alleen een leefomgeving, het is ook mijn werkplek. Onze junglekamer, de zijkamer waar de meeste ramen en dus de meeste planten staan, is multifunctioneel geworden. Het is onze hobbykamer waar Remco losgaat op z’n drumstel en waar mijn knutselhoek te vinden is, onze leeshoek, mijn werkplek waar ik werk aan mijn boek en blog en dan is diezelfde ruimte ook nog een mini-kraamkamer. En dan doel ik op mijn stekjes en babyplantjes natuurlijk 😛

Onze multifunctionele junglekamer. Sinds kort gebruik ik de schuifdeuren als white- en scrumboard, ontzettend handig! Na een schrijfdag schuif ik ze dicht en is alles weer verborgen.

Rechtsboven het uitzicht vanuit één van de ramen in de junglekamer, linksonder de leeshoek in diezelfde ruimte.

♡ HANGEN OP HET BALKON ♡
Als ik een favoriete plek MOET kiezen dan is dat die junglekamer. Gelijk daarna komt ons balkon. Ook daar staan, vooral in de zomer, een boel planten. En mijn hangmat hangt er. Handgeknoopt in Nicaragua, in een kleinschalig bedrijfje genaamd Tío Antonio waar gehandicapten de prachtigste hangmatten knopen en gasten voorzien van een lekker kopje koffie in het naastgelegen café. Ik verbleef er niet ver vandaan toen ik twee maanden in Nicaragua en Costa Rica was om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen. Om de stad Granada, waar ik verliefd op werd, te herinneren liet ik een hangmat maken. Ik koos zelf de kleuren en het design en liet hem versturen naar Nederland. Daar kwam hij tien dagen nadat ik weer op Hollandse bodem was, en heimwee had naar Midden-Amerika, aan. Misschien wel mijn dierbaarste bezit.

Ze staan niet alleen binnen, die planten.

♡ FRISSE SLAAPKAMER ♡
Ook in de slaapkamer is Midden-Amerika terug te vinden. Precies boven mijn hoofd als ik in bed lig 😉 De oude schoolplaat komt uit de Roombeekschool. De basisschool om de hoek, waar mijn moeder werkt. Zij hadden ze aan de straat gezet, toen ze aan het opruimen waren. Gelukkig heeft mijn moeder er een aantal gered. En nu hangt er naast deze, van het Caribisch Gebied, een twee keer zo grote in onze hal van de hele wereld. Ook onze slaapkamer is een lichte kamer en daarom perfect voor veel planten. Ze moeten alleen wel tegen wat kou kunnen. Remco en ik houden allebei van een koele slaapkamer. In de winter moet ik daarom een paar planten verplaatsen naar de verwarmde jungle- of woonkamer.

Ik houd van een frisse slaapkamer. Letterlijk en figuurlijk. Veel wit dus, natuurlijk wel gecombineerd met veel levend groen! Het plantje op mijn nachtkastje, in het blauw-bruine potje, heet Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii).

♡ RETRO MEUBELS ♡
Remco’s favo plek in huis is de woonkamer en dan in het bijzonder ‘zijn’ stoel. Die vonden we ooit op Marktplaats en haalden we op een regenachtige dag ergens in de Achterhoek op. Later vond ik bij een kringloopwinkel per toeval een voetenbankje dat er precies bij past. Je ziet ze op de foto hieronder. Naast Remco’s stoel zie je mijn favoriete lamp in huis. Ik ben nog steeds verliefd op de messing voet. Die heb ik overgehouden aan een familiefeest dat werd gehouden in een kas vol met gave vintage meubels die ook te koop waren. Er zat een spuuglelijke kap op, die ik snel heb vervangen met deze nieuwe.

Je ziet het op deze foto niet heel goed, maar ons televisiescherm is eigenlijk veel te groot voor mijn mooie, oude radiokast. Maarja, mannen en televisies…

♡ JOUW URBAN JUNGLE ♡
Conclusie: we hebben het fijn in ons appartement! Binnenkort dus hopelijk nog veel meer ‘binnenkijkers’! Vergeet niet een berichtje te sturen als je het leuk vindt om jouw interieur in mijn rubriek ‘Urban Jungle Wonen’ te zien. Ik kom graag langs 🙂

Hieronder volgen nog een aantal foto’s.

Bedankt voor het lezen!
Liefs,
Mandy 

Misschien wel mijn favoriete feature in huis: onze hangende plantenplanken op de bovenste foto.

Op de wereldkaart houden we bij waar we zijn geweest. Hopelijk komen er in de toekomst nog veel meer roze stipjes bij!

Winter in onze Roombeekse stadsjungle.

6 Reacties

Carin 16 september 2018 - 07:54

Prachtig verhaal weer!
Het voelt ook zo goed in jullie appartement…
Je hebt mij ook aangestoken met het plantenvirus.Vroeger had ik ook veel meer planten waarna het een beetje in de vergetelheid raakte…nu geniet ik er ook weer van en het voelt gewoon ook veel beter met mooie planten om je heen.

Reply
mandybollegraf 17 september 2018 - 07:57

Dankje! ☺️ Ja, die foto van een kleine Mandy tussen de bananenplanten in de tuin zegt genoeg. Misschien heb jij mij toen wel aangestoken 😉

Reply
Mariët Rembelska 16 september 2018 - 18:52

Wat een prachtig inkijkje. Dank je wel voor zoveel openheid.
Je weet me hiermee wel te enthousiasmeren, maar op het moment laat ik het bij de huidige paar kamerplanten. Helemaal nadat Jurek een keer een joekel (2 meter hoog😮) van een plant voor me gekocht had en ik er compleet langs heen keek🙈 Maar… wie weet…

Reply
mandybollegraf 17 september 2018 - 07:55

Haha! Wie weet inderdaad 😉 Dankjewel Mariët!

Reply
Ida 4 november 2018 - 11:36

Wat ziet het er prachtig uit bij jullie binnen Mandy! Complimenten voor jullie mooie groene inrichting en je verslag er bij, heel leuk!

Reply
mandybollegraf 4 november 2018 - 11:54

Dankjewel Ida! Wat lief!

Reply

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk