Boekpresentatie #2: op naar België!

Door mandybollegraf
Na de feestelijke lancering van mijn kamerplantenboek Plantastic in Utrecht op 7 september, was het afgelopen zaterdag tijd om dat nog eens dunnetjes over te doen bij onze zuiderburen! Plantastic ligt daar tenslotte ook in de winkels en dat mag best gevierd worden. En voor een feestje én een weekend België ben ik wel te porren 🙂

♡ Op uitnodiging naar Kortrijk ♡
Op naar België dus en wel naar Kortrijk. Deze stad in het zuiden van West-Vlaanderen heeft verrassend veel gemeen met mijn thuisstad Enschede. Het is namelijk ook een studentenstad dichtbij de grens (niet de Duitse, maar de Franse), is ook ooit ten prooi gevallen aan én een grote stadsbrand én een bombardement en kent het een rijke textielhistorie. Verder maakt het net als Enschede door verschillende stadsvernieuwingsprojecten een heropleving door en is het vandaag de dag een fijne stad met een verscheidenheid aan restaurants, cafeetjes en leuke winkels.
                En een van die winkels, naar mijn mening de allergaafste, vroeg me een tijdje terug of ik mijn boek ook wilde presenteren in België en wel in hun winkel. Toen zij namelijk via Instagram zagen dat er in Nederland een boek werd uitgegeven met de naam Plantastic móésten ze me wel vragen, want die naam staat ook op de gevel van hun plantenwinkel! En dus reisde ik afgelopen weekend af naar Kortrijk, naar Plantastic Urban Plant Shop, want deze uitnodiging was natuurlijk veel te leuk om af te slaan.

Het is voor veel Nederlanders een heel stuk rijden, want Kortrijk ligt bij de Vlaams-Franse grens, maar mocht je er ooit in de buurt komen dan is het zeker een bezoekje waard!

♡ Bourgondisch België ♡
Het was wel ‘even’ ruim vier uur rijden, maar ik ging niet alleen. Ik had niet alleen mijn vriend Remco aan mijn zijde, mijn ouders en m’n zusje zagen een weekend Kortrijk ook wel zitten. (Rem en ik maakten er trouwens een extra lang weekend van, door na Kortrijk ook nog even de grens over te gaan naar het Franse Lille. Hier schrijf ik binnenkort ook nog een blogbericht over, want wat is dat óók een leuke stad!)
                Nadat we vrijdagavond heerlijk hadden gegeten bij een fijn restaurant om de hoek van onze B&B (die tent heette trouwens Nude en de kaart bestond uit Foreplay (voorgerechten), Climax (hoofdgerechten) en Happy Ending (desserts), dus we stonden na een paar uur geheel voldaan (of bevredigd) weer op de stoep), was het zaterdag tijd voor het ‘Plantastic bij Plantastic-feest’.

Plantastic (het boek) bij Plantastic (de winkel) ♡
De eigenaren van de winkel, François en Marjolijn, hadden het allemaal supergoed geregeld en het zag er erg mooi uit. Overal hingen posters met een vooraankondiging van de boekpresentatie, er lagen stapels boeken voor de verkoop, er stond een tafel vol met lekkernijen en het was leuk aangekleed. Ik voegde er mijn plantenslingers en -ballonnen nog even aan toe en de zelfgebakken cactuspepernoten die ik mee had genomen en al snel druppelden de eerste gasten binnen. Want François en Marjolijn runnen naast (en letterlijk boven) hun plantenwinkel een communicatiebureau, dus een groep enthousiastelingen verzamelen is voor hen niet zo lastig! Binnen een half uur zat de tent vol en kon de presentatie beginnen.
                François stelde me voor en vervolgens luisterde iedereen heel aandachtig naar mijn praatje. Ik vertelde wat over mezelf, over het boek en hoe het allemaal begon vorig jaar, over waarom de sansevieria ook wel de Belgenplant wordt genoemd (zie pagina 141 van Plantastic!), waarom het misschien wel mijn favoriete plant is en dat ik vorig jaar om één foto te kunnen maken voor het boek ook al helemaal naar België afreisde (zie pagina 186 van Plantastic!).

In België noemen ze het een boekvoorstelling en geen presentatie, veel mooier toch? En ik bakte een heleboel plantastic pepernoten in de vorm van cactusjes.
Met François en Marjolijn voor de gevel van hun prachtige winkel.
M’n moeder kon het niet laten een plant te kopen (en ook ik ging niet met lege handen naar huis hoor!)

♡ Plantastic prijzen ♡
Verder had ik, net als bij de boekpresentatie in Utrecht, sponsors geregeld en mocht ik hele gave plantenproducten verloten onder de aanwezigen. Kokodama uit Zuid-Holland sponsorde me al in Utrecht en nu opnieuw met prachtige echeveria’s (vetplanten) in hun mooie, biologisch afbreekbare kokosvezelpotjes. Daarnaast was het Vlaamse bedrijf Goegezegd bereid een aantal quotes die je op je muur kunt plakken te sponsoren voor de verloting, ontzettend gaaf! (Van beide bedrijven was ik al fan, je ziet de producten dan ook terug in mijn interieur en dus op foto’s in Plantastic.)

Sponsoring door het Vlaamse bedrijf Goegezegd en het Nederlandse bedrijf Kokodama!

♡ Ms. Plantastic: voor al uw plantenvragen ♡
Maar het leukste gedeelte (vond ik dan) moest nog komen: het vragenrondje! Vooraf was gecommuniceerd dat je ook vooral al je plantenvragen op mij af kon vuren tijdens de boekpresentatie. En van de beruchte Vlaamse verlegenheid was gelukkig helemaal niets te merken, want ik denk dat ik wel zo’n dertig vragen heb beantwoord. Zelfs na afloop van de presentatie en tijdens het signeren bleven de vragen komen. Sommige plant parents hadden zelfs foto’s meegenomen van hun plantenprobleem of gewoon om mij hun plantenparadijs te laten zien. Wat een leuke dag!!
                We sloten hem natuurlijk op z’n Vlaams af met een ‘pintje’ bij deDingen (waar we trouwens spontaan verliefd werden op het interieur en op de menukaart, dat we er de volgende ochtend met z’n allen ook hebben ontbeten als afsluiter, zie foto’s hieronder). Remco en ik reden daarna in de stromende regen door naar Frankrijk en m’n ouders en zusje maakten de tocht noordwaarts, weer terug naar huis. Ik zei het net al: over Lille schrijf ik absoluut nog een blogbericht, want ook daar hebben we een leuke 24 uur gehad.
                Op ons weekend in Kortrijk kijken we met z’n allen met veel plezier terug. Want niet alleen de stad was de moeite waard, ook de mensen waren ontzettend vriendelijk, overal waar we kwamen. Mercikes, Kortrijk!

(Scroll verder voor meer foto’s en filmpjes)

De Belgische boekpresentatie was een succes! Veel plantenvragen beantwoord, een heleboel boeken verkocht en ze een voor een gesigneerd!
Bij deDingen dronken we ’s avonds een ‘pintje’ en kwamen we de volgende ochtend terug voor het beroemde ontbijt dat een local ons had aangeraden 🙂
Nog snel een filmpje gemaakt voordat de gasten arriveerden 🙂
De laatste gasten druppelen binnen, almost show time!
In België vind je mijn boek o.a. bij Standaard Boekhandel op meer dan 130 plekken in het land! Zo ook in Kortrijk ♡
Bestel Plantastic hier of steun je boekhandel en #kooplokaal!

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk