Achter de schermen bij de druk van Plantastic!

Door mandybollegraf

Nu wordt het écht, echt: ik heb vandaag de allereerste gedrukte pagina’s van mijn boek Plantastic in handen gehad. Ik mocht namelijk samen met mijn uitgeverij Blossom Books kijken bij de start van de druk!

♡ Van drukken tot binden ♡
Als kindertjes in een snoepwinkel liepen we rond in de ontzettend grote loods van drukkerij Wilco in Amersfoort. Pallets vol versgedrukte exemplaren van bestsellers als Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer lagen verspreid over het hele gebouw en ordermanager Bea gidste ons erdoor. Ze vertelde van alles over kapitaalbandjes (het stukje textiel in de rug van hardcoverboeken, dat van Plantastic wordt natuurlijk groen/wit!) en wat een offsetdruk is (hierover later meer).
                We liepen langs ik-weet-niet-hoeveel machines die allemaal een eigen specialiteit hadden: drukken, vouwen, naaien, snijden, boren, binden en nog veel meer. Honderden boeken zagen we over de lopende band glijden (Wilco verwerkt jaarlijks ruim tweehonderd miljoen druks, wauw!).
                Maar we kwamen natuurlijk voor één druk van één papieren pareltje (al zeg ik het zelf) in het bijzonder! Klokslag 8:30 uur begon de zogenoemde omkeerunit te draaien en een paar seconden later ‘spuugde’ hij de allereerste pagina’s van ons boek uit: the plantastic party has officially begun!

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1. De omslag van Plantastic was als eerste aan de beurt 🙂 2. Vervolgens het binnenwerk (voorproefje van de plantenportretten!) 3. De eerste druk ging de papierbak in, want de machine stond te donker ingesteld (ik mocht een stapel ‘mislukkingen’ meenemen, yay!) 4. Bij een offsetdruk wordt het beeld aangebracht op een aluminiumplaat en met behulp van o.a. water en inkt wordt het papier bedrukt.

♡ Countdown tot 7 september ♡
Voordat we het wisten was ons ‘schoolreisje’ alweer afgelopen en legde ik als een kind zo blij een stapel gedrukte pagina’s in de auto. Die van de cover ga ik zo snel mogelijk inlijsten en aan de muur hangen, dat begrijp je natuurlijk wel! Het aftellen is begonnen: Plantastic ligt vanaf 7 september in de winkels. Je kunt hem nu al voorbestellen dan ligt hij rond die datum in je brievenbus. Of geef in je plaatselijke boekhandel aan dat je hem graag wilt kopen, dan bestellen ze hem als ze dat nog niet hebben gedaan en dan ligt hij 7 september op je te wachten 🙂
                Ik wil jou heel erg bedanken! Toen ik vandaag wat foto’s op Instagram plaatste over het drukproces stroomden de leuke reacties binnen. Voor jullie wordt het nu denk ik ook duidelijker waar ik het al maanden over heb 😉 Het is nu niet langer een project maar een boek van vlees en bloed (of papier en inkt). En ik kan alleen maar hopen dat de drukpersen van Wilco over een tijdje nog een keer mogen draaien voor Plantastic!

Liefs,
Mandy ♡
STOP DE PERSEN: Hieronder staan nog wat foto’s en filmpjes van vandaag (uit onze reacties in het laatste filmpje blijkt hoe leuk we het vonden, haha!)

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1. Ik krijg uitleg over waarom de eerste exemplaren in de papierbak verdwijnen: de machine kon blijkbaar nog perfecter ingesteld worden! (Foto: Lotte Dijkstra) 2. Hier krijgt het papier zijn gele laag. 3. Ik spot twee #plantsonpink foto’s! 4. Bea laat me zien hoe het offsetdrukken met aluminiumplaten in z’n werk gaat. (Foto: Lotte Dijkstra)
#plantasticNL
Het drukken van het binnenwerk.
Het drukken van de cover.
Toch gek om je woonkamer op een aluminiumdrukplaat te zien!
SANSEVIERIA!!!

2 Reacties

Mariët 24 augustus 2019 - 13:06

Zo’n proefdruk van je eigen geschreven boek lijkt me zeer spannend. Indrukwekkend proces ook. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Gr. Mariët

Reply
mandybollegraf 24 augustus 2019 - 13:15

Dat was het zeker! Dank je Mariët, ik ook haha 😉

Reply

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk