Making-of Plantastic (en jij kunt in het boek komen met jouw foto!)

Door mandybollegraf

– for English click here

Er is zoveel gebeurd rondom mijn plantenboek, dat het tijd is voor een update en een kijkje achter de schermen. De tekst heb ik inmiddels af, maar ik ben nog druk bezig met het maken van foto’s van de groene sterren uit mijn boek. Het hoofdstuk over interieurstyling met kamerplanten pak ik iets anders aan: daarvoor ben ik op zoek naar jouw plantenfoto! Lijkt het je leuk om daarmee in mijn boek te komen? Lees dan verder!

♡ Het avontuur dat Plantastic heet
Eerst neem ik je nog even mee op mijn plantenboekavontuur. In eerdere blogberichten beloofde ik je op de hoogte te houden van ‘the making-of’ en wie mij volgt op Instagram heeft daarover misschien het een en ander voorbij zien komen. Op mijn blog bleef het wat stiller, omdat ik al mijn schrijfenergie bewaarde voor het afmaken van de tekst voor het boek 😉
            Zoals ik net al zei is dat inmiddels gelukt en ligt het volledige document sinds vorige week bij de corrector. Diegene kijkt er nog even goed naar, zodat het straks hopelijk foutloos naar de vormgever en vervolgens maar de drukker kan. Ik krijg het in de tussentijd ook nog een aantal keren te zien, misschien dat ik daar in juni/juli nog een extra blogbericht over schrijf 🙂 En dan heb ik aan het einde van de zomer mijn eerste eigen boek in handen, dat kan ik stiekem nog steeds niet helemaal geloven!

Schrijven, lezen en schrijven!

♡ Voorproefje ♡
Misschien wel het allerleukste de afgelopen tijd was het moment dat ik de catalogus van de uitgeverij die mijn boek uitgeeft, Blossom Books, in de brievenbus vond. In deze catalogi introduceren uitgeverijen de boeken die ze de komende maanden uitgeven. De gidsjes worden onder andere naar boekhandels gestuurd die op basis van een aankondiging in zo’n catalogus exemplaren kunnen (voor)bestellen. De meeste boeken worden aan de hand van twee pagina’s aangekondigd, maar mijn boek kreeg er maar liefst vier!
            Je kunt de catalogus met het voorproefje op Plantastic hier bekijken (op pagina 30, 31, 32 en 33). Ik ben heel erg benieuwd waar ik het boek straks in levenden lijve tegen kan komen! Online is hij nu al onder meer bij Bol.com (OMG je kunt mijn naam nu in het zoekveld invullen, haha!), Bruna en Libris te vinden en op de website van Blossom Books staat ook een leuke vooraankondiging van het boek en een mini-bio over mij.

De cover van Plantastic! In het boek vind je o.a. plantenportretten met alle ins en outs van 20 populaire kamerplanten. Mijn favorieten zette ik voor het maken van de coverfoto op de kast. Zie deze ‘groene covergirls’ toch eens stralen! 😉

Groene plaatjes schieten
Nu de tekst af is, kan ik meer tijd steken in de foto’s die ik nog moet maken voor het boek. Voor het merendeel hoef ik de deur niet uit, omdat mijn boek gaat over waar mijn huis vol mee staat: planten, en ons appartement is dan ook omgetoverd tot halve fotostudio! Maar nadat ik deze winter maandenlang in mijn urban jungle heb gezeten, typend en geketend aan mijn bureau, vond ik het afgelopen maart tijd om even uit de groene bubbel te stappen. Samen met mijn vriend vloog ik naar een van de weinige plekken op aarde waar je in de verste verte geen plant ziet: de Sahara!
            Maar mijn (groene) bloed kroop ook waar het niet gaan kan, want in het Marokkaanse Marrakesh vind je fantastisch mooie tuinen en ik heb ze bijna allemaal bezocht, haha! We mochten zelfs een kijkje nemen in de grootste cactuskwekerij van Afrika en de foto’s die ik daar nam, ga je naar alle waarschijnlijkheid ook terugvinden in Plantastic.
            Vorige maand heb ik ook nog een flitsbezoek gebracht aan twee van de grootste botanische tuinen in België: de Plantentuin Meise en de Koninklijke Serres van Laken. Die laatste is maar drie weken per jaar open voor publiek, de rest van het jaar houden de leden van de Belgische monarchie de deuren naar hun indrukwekkende kassencomplex gesloten. Ik keek m’n ogen uit en schoot ook daar mooie plaatjes voor het boek.

♡ Proud plant parent community ♡
Ik heb inmiddels dus een database vol met plantenplaatjes en ben druk bezig met het kiezen welke het boek gaan halen. Tussendoor maak ik foto’s van wat ik nog mis.
            Maar ik ben natuurlijk niet de enige crazy plant lady die bijna dagelijks foto’s neemt van haar groene huisgenoten! Toen ik een paar jaar geleden de focus van mijn Instagramaccount verschoof naar – bijna alleen maar – kamerplanten, maakte ik in Nederland deel uit van een kleine groep proud plant parents die het reilen en zeilen van hun groene kroost deelde op Instagram. Vandaag de dag heeft het kamerplantenvirus overal ter wereld goed huisgehouden en is er sprake van een ware proud plant parent community die met de dag groter wordt. Iedereen leert van elkaar en zorgt voor een gezonde dosis groene inspiratie op je tijdlijn. Je kunt er tegenwoordig gewoon niet meer onderuit: geen huis is compleet zonder een plantje hier en daar!

GEZOCHT: jouw plantenfoto’s!
In mijn boek geef ik je naast plantenverzorgingstips ook stylingideetjes om je huis plantastic te maken. Dat doe ik aan de hand van foto’s van mijn eigen urban jungle, maar voor dit hoofdstuk over plantenstyling wil ik je ook graag laten zien hoe anderen het aanpakken, want die grote plant parent community zorgt ervoor dat Instagram inmiddels barstensvol staat met prachtige plantenplaatjes! Met trots kan ik zeggen dat een aantal instagrammers die ik zelf heb benaderd al heeft toegezegd. Hun plantenfoto komt dus in mijn boek te staan. Maar ik ben nog op zoek naar meer foto’s en jij kunt ook meedoen!

HOE?
In het hoofdstuk over plantenstyling noem ik een aantal manieren om thuis sfeer te creëren met kamerplanten. Bij een aantal van deze tips heb ik al een foto gevonden, maar voor onderstaande nog niet. Ben jij of ken jij iemand die een foto heeft die bij deze tips past? Neem dan contact met me op via Instagram, je kunt je foto ook taggen door deze hashtag: #plantasticNL te gebruiken (Wil je me wijzen op een foto van een ander? Tag me dan in een opmerking: @mandybollegraf). Heb je geen Instagram? Stuur me dan een bericht met foto via het contactformulier op mijn blog. Je kunt meedoen tot en met aanstaande zondag 2 juni 2019. Het maakt trouwens niet uit waar je vandaan komt, alle foto’s uit alle landen zijn welkom!

Bij deze tips zoek ik jouw foto!
HANGENDE PLANKEN VOOR HET RAAM
Tip uit Plantastic: ‘Bevestig hangende planken in je kozijn voor planten die (zon)licht verlangen: handig als je vensterbank al vol is!’ (Het liefst meerdere planken, en dus echt ín het kozijn, niet naast het raam.)
PLANTEN IN MANDEN
Tip uit Plantastic: ‘Zet je plant in een mand! Ideaal als je je potten niet meer mooi vindt en het nog geen tijd is om je groene vriend te verpotten. Bovendien heeft het een natuurlijke look.’ (Het liefst meerdere planten in (verschillende) manden.)
SYMMETRIE
Tip uit Plantastic: ‘Zorg voor symmetrie voor een rustige uitstraling.’ (Zoals deze foto die ik van mijn eettafel nam.)
PLANTEN IN EEN ANDERE RUIMTE DAN DE WOONKAMER
Tip uit Plantastic: ‘Stop niet in de woonkamer, ga los op elke plek en in elke kamer die ‘plantenproof’ is!’ (Zoals de badkamer, de hal, je kantoor of je slaapkamer. Op de foto moet je dus kunnen zien waar hij is gemaakt.)
PLANTENBANK VOOR RAAM
Tip uit Plantastic: ‘Geen vensterbank? Plaats een (smalle) houten bank bij het raam om planten op te zetten.’
PLANTENACCESSOIRES
Tip uit Plantastic: ‘Verstop je mooie plantenaccessoires en -boeken niet in de kast, maar óp de kast: gebroederlijk naast je groene vrienden.’ (Zoals een mooie gieter/plantenspuit.)

Wat krijg je ervoor terug naast eeuwige roem? 😉
Na zondag kies ik per tip een foto die in het boek komt. Je naam of profielnaam van Instagram komt onder de foto te staan en in de fotocredits achterin het boek. Daarnaast ontvang je een uitnodiging voor de boekpresentatie die aan het einde van de zomer plaats zal vinden. Daar krijg je een exemplaar van het boek cadeau. Kun je niet komen, dan krijg je hem natuurlijk opgestuurd. Heb je meegedaan, maar heb ik je foto niet uitgekozen? Dan maak je nog kans op een van de twee groene troostprijsjes die ik verloot! Na zondag maak ik op Instagram bekend welke foto’s ik heb gekozen en naar wie de troostprijzen gaan.

Ik hoop op een inbox gevuld met prachtige plantenplaatjes! Doe je mee? 🙂

Liefs,
Mandy ♡

Jouw plantenfoto in mijn boek? Doe mee! #plantasticNL

2 Reacties

Kelly Maris 29 mei 2019 - 05:34

Had ik nu maar planten in huis! (Na 2 miniplantjes en 2 neppers dan:)) super gaaf dat je in jouw boek kunt komen te staan! Hopelijk krijg je mooie inzendingen binnen! #nuevenopbolkijkennaarbollegraf 🙂 #trots

Reply
mandybollegraf 29 mei 2019 - 08:13

Haha! Straks gewoon m’n boek erbij pakken en dan kun jij je planten ook in leven houden! 😉 Dankjewel, Kel!! 😘🥰

Reply

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk