Lockdownlijstje #1

Door mandybollegraf
Deze blogserie staat in het teken van inspiratie. Elk lijstje bestaat uit minimaal drie categorieën te herkennen aan de ‘STAY…banners’. Ik koos deze keer voor STAY CHEERY, STAY CREATIVE en STAY CONNECTED. Maar boven alles gaat wat mij betreft natuurlijk ‘stay healthy’. Ik hoop dat het goed gaat met jou en je geliefden ♡ Deze lijstjes brengen hopelijk wat licht en lucht in donkere tijden.

for ENGLISH click here

Aangezien we het lockdownleven nog even vol moeten houden wil ik de komende tijd een paar lijstjes online zetten gevuld met positiviteit en inspiratie. Ideeën, tips en gedachten om de tijd door te komen en ervoor te zorgen dat de wereld iets groter wordt. Want wat ik tegen ben tegengekomen in mijn constante zoektocht naar geluk en rust, inspireert jou misschien ook. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar wat jou de afgelopen tijd heeft geholpen. Grootse inzichten, kleine gelukjes, guilty pleasures… Laat het me weten! Verderop meer hierover.

In dit lockdownlijstje komen dit keer deze 3 categorieën voorbij.

Ik schreef het merendeel van dit blogbericht al een tijd terug. Maar vlak voordat ik het wilde plaatsen, overleed mijn opa. Zes maanden nadat we afscheid hebben genomen van mijn oma, zijn vrouw. Mijn laatste oma en opa… Plots verdween bezig zijn met deze blogserie even helemaal naar de achtergrond. Het verdriet blijft, maar het leven gaat ook door. En dat geldt natuurlijk juist ook voor de dingen waar ik blij van word. Vandaar nu alsnog de start van deze serie op mijn blog. We zitten tenslotte nog steeds in een lockdown.

Van natuurijs naar schepijs
Toen ik begon met het schrijven van dit bericht, in januari dus al, sneeuwde het. Ik schreef toen dit: “De eerste sneeuwvlokjes sinds erg lange tijd dwarrelen langs mijn raam. Sneeuw is voor mij instant geluk. Waarschijnlijk omdat het tegenwoordig, helaas, best zeldzaam is. Maar vooral, denk ik, aangezien ik geboren ben in een met sneeuw bedekte witte wereld, op een koude februariochtend in de jaren 80. Je weet wel: toen sneeuw nog heel gewoon was 😉 “. Ik wist toen natuurlijk nog niet dat we een paar weken later verrast werden met een enorm dik pak sneeuw en dat we zelfs konden schaatsen op natuurijs (beste Valentijnsdate ooit, samen met m’n vriend op het ijs ♡) Wat een feest! En dat we een week later konden picknicken in een t-shirtje is bizar, maar stiekem ook heel lekker.

Samen met mijn vriend genieten van sneeuw en ijs.

En dat brengt me bij de eerste categorie van dit bericht: STAY CHEERY. De witte vlokjes, maar ook de vroege lentedagen haalden direct mijn ‘mooie-momenten-lijst’ van de dag. Sinds het najaar van 2019 gebruik ik daarvoor de app Happyfeed. Elke dag verzamel ik drie geluksmomenten, klein of groot, die de dag iets mooier maken. Het is een ritueel geworden dat ervoor zorgt dat ik nóg actiever dan voorheen op zoek ga naar de gouden randjes van het ‘gewone’, dagelijkse leven en ze bovenal meer leer te waarderen. En af en toe schud ik mijn digitale, goedgevulde ‘Happiness Jar’ eens om er een willekeurige, mooie herinnering uit te vissen. Hieronder zie je er vier, maar ik heb er inmiddels ruim duizend gespaard.

Geluksmomenten verzamelen met de app Happyfeed! Ik houd het inmiddels al ruim 400 dagen vol.

Komen we aan bij categorie twee: STAY CREATIVE. Sinds het coronavirus ons dagelijks leven beïnvloedt, moeten we creatief omgaan met alles dat niet door kan gaan om er toch voor te zorgen dat we ons leven enigszins voort kunnen zetten zoals we gewend zijn. Gelukkig is er coronaproof ook nog zoveel mogelijk. En stiekem vind ik het nog steeds leuk om out of the box te denken en oplossingen te vinden voor deze uitdaging.

Jarig in coronatijd (dat zijn we tegenwoordig allemaal)
Vorige week mocht ik alweer 34 kaarsjes uitblazen. Nou deed ik dat niet letterlijk, want als je de taart nog wil uitdelen is dat niet coronaproof haha! Maar ik bakte wel een enorme verjaardagstaart zoals ik elk jaar doe, want: geen verjaardag zonder taart. Verjaardagsgasten uitnodigen zat er dit jaar niet in, maar ik heb toch een hele leuke dag gehad. Verjaardagsweek eigenlijk, want door vertragingen bij de post vond ik een week lang bijna elke dag een cadeautje in de brievenbus!

Netflixparty
Op de dag zelf heb ik na het bakken van mijn veels te grote verjaardsgstaart een online filmavond georganiseerd met mijn vriend, zusje en ouders. Dat hebben we het afgelopen jaar al vaker gedaan. Dit keer maakte ik voor ons allemaal een snackbox (inclusief verjaardagstaart) voor bij de film die ik langs heb gebracht. Wij doen het steeds op de meest simpele manier: we beginnen eerst even met een groepsgesprek via WhatsApp en zetten dan op precies hetzelfde moment dezelfde film aan op Netflix 😉 Ik weet dat er ook speciale online tools zijn zoals Teleparty (voorheen Netflixparty) waarmee je een groepsscreening kan starten via Netflix en tegelijk kan groepschatten, maar naar mijn weten kan dat alleen als je kijkt via je laptop en dus niet via je tv. En wij kijken altijd liever on the big screen. Op die manier gaat het tegelijk starten de eerste paar keer meestal fout, dus de lol zit er gelijk goed in!

BondBingo
We deden zo’n online filmavond voor de verjaardag van mijn vader vorig jaar voor het eerst. De laatste jaren gaan we namelijk rond zijn verjaardag (in Bondmaand november) met z’n allen naar de nieuwste James Bondfilm als er weer eens eentje uitkomt. Bij gebrek aan bios en nieuwe Bond keken we online samen, maar op afstand, een van de oude Bondfilms. Ik maakte er een filmbingokaart bij die we tijdens de film konden invullen. Elke keer als je in de film iets ziet dat op de bingokaart staat: strepen maar. Zoiets werkt bij dit soort films goed, want er gebeurt in elke Bondfilm toch eigenlijk altijd hetzelfde?! Degene die het best oplet, wint dus! Je kunt mijn BondBingo inclusief uitleg hier downloaden:

Maar: over creatief gesproken, je zult dan wel even een creatieve manier moeten vinden om de Bondfilms te bekijken, want ze staan niet op Netflix… Ik kan niet prijsgeven hoe wij het hebben gedaan 🙈 Maar je zou het bijvoorbeeld helemaal oldskool kunnen doen door allemaal dezelfde dvd te kopen (heb je gelijk een cadeau als het een verjaardag is haha!).

Coronaproof feestjes vieren: groepsbellen en allemaal in ons eigen huis dezelfde film kijken 🙂 Ook een Bondavond organiseren? Bestel cijferfolieballonnen zoals ik deed om het helemaal af te maken.
…en bij feestjes horen snacks! Ik maakte snackpacks voor tijdens de online filmavond. Ik bracht er eentje naar m’n ouders en eentje naar m’n zusje en maakte er ook eentje voor mijn vriend en ik. En vergeet niet: het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen (en de taart bakken) 😜 En dat glittergordijn, dat hangt er een week later nog steeds for that extra sparkle! (Weten waar ik feestdeco koop? Scroll naar het einde van dit bericht.)

En dan de laatste categorie: STAY CONNECTED. Ik hoop dat ik de komende tijd deze categorie vaker kan gebruiken. De verbinding waar ik naar op zoek ben, is die met jou. Zoals ik in mijn inleiding al zei: vertel me wat jou helpt in deze moeilijke tijden. Ik deel het graag hier op mijn blog in deze categorie, zodat je mij en anderen kunt inspireren. Grootse inzichten, kleine gelukjes, guilty pleasures… het mag natuurlijk van alles zijn dat jou erdoorheen sleept.

Doe mee en win!
Wil je meedoen? Vertel in een paar zinnen wie je bent en wat je graag doet (evt. incl. waar we je kunnen vinden op social media) en stuur jouw lockdowntip(s)! Onder de deelnemers verloot ik een gesigneerd exemplaar van mijn plantenboek Plantastic. Groene Vingers Kun Je Kweken. (Voor wie mijn boek al heeft: het is ook leuk om hem cadeau te geven!) En wie weet deel ik jouw verhaaltje binnenkort hier op mijn blog. Nogmaals: klein of groot, alles is welkom. Alvast heel erg bedankt ♡

Helpen in coronatijd
Naast het belang van de verbinding zoeken met anderen staat ‘stay connected’ ook voor verbinding maken met jezelf. Pas als je in connectie staat met jezelf, kun je echt verbinding vinden met anderen. Ik besloot vorig jaar dat ik meer aandacht wilde besteden aan het stemmetje in mijn hoofd dat maar bleef vragen: ‘Kan ik niet meer doen om te helpen in deze wereldwijde crisis?’.

Ik wilde mijn steentje graag bijdragen en besloot me om te scholen tot onderzoeksambtenaar bij de GGD. Sinds november maak ik tijdelijk deel uit van een van de COVID-projectteams in Nederland. Totaal iets anders dan het runnen van een theetuin of het schrijven van een boek waar ik de afgelopen jaren vooral tijd aan heb besteed. Samen met een inmiddels best grote groep mensen, jong en oud, met uiteenlopende achtergronden, doe ik m’n best uitbraken te voorkomen, mensen met COVID-19 en bedrijven/instellingen te adviseren en hun vragen te beantwoorden om zoveel mogelijk leed te voorkomen. Best heftig, met name de schrijnende situaties die je helaas tegenkomt, maar vooral dankbaar en nuttig werk dat zorgt voor een gevoel van verbinding in mezelf en met anderen. M’n collega’s roepen steeds dat ik er een boek over moet schrijven, wie weet…

En dat was ‘m: het eerste bericht in deze nieuwe blogserie. Ik hoop je geïnspireerd te hebben. Op naar het volgende lockdownlijstje, hopelijk met jouw bijdrage! Stay safe ♡

Tot het volgende lockdownlijstje! Wil je een berichtje krijgen als ik iets nieuws plaats? Schrijf je hieronder in.

Nog even een paar leuke websites op een rijtje. Dan kun je gelijk aan de slag voor het volgende feestje dat jij gaat vieren! Kijk voor originele feestversiering en -deco bijvoorbeeld eens bij Partydeco of What a Wonderful Day. Of support your locals en koop lokaal! De papieren open doos voor de snackboxen en de kleine papieren bakjes kocht ik bij de Sligro. Leuke papieren bekers, servetten en ander wegwerpservies vind je bij winkels als Wibra, Xenos, Kruidvat, Sostrene Grene en Dille en Kamille.

N.B. De content in deze post is niet gesponsord. Behalve dat wat hieronder staat, daarmee kun je mij sponsoren 😉

Bestel mijn kamerplantenboek Plantastic nu, dan ligt ze de volgende dag in je brievenbus. Het liefst via deze site. Of steun je boekhandel of plantenwinkel en #kooplokaal. Meer weten over mijn boek? Klik hier. Ook leuk om cadeau te geven!

4 Reacties

Carin 1 maart 2021 - 18:15

Prachtige lockdown tips…hier word ik blij van!
Blij, creatief zijn, en je verbonden voelen heb je van je opa en oma geleerd❤

Reply
mandybollegraf 1 maart 2021 - 21:53

❤️❤️❤️

Reply
Rick Bollegraf 1 maart 2021 - 19:55

Wat een leuke en informatieve blog,
Hier kun je als lezer zelf ook echt wat mee doen.
Ik heb daardoor 007 niet echt gemist in november hahaha.

Reply
mandybollegraf 1 maart 2021 - 21:53

❤️❤️❤️

Reply

Laat een reactie achter ♡