Toen picknicken het nieuwe uit eten gaan werd

Door mandybollegraf

…en waarom onze theetuin 1 juni nog niet helemaal open gaat…

Toen ik twee jaar geleden met deze blog begon, kon ik niet weten dat picknicken plotseling mijn ‘core business’ zou worden. Je zou het wel denken met zo’n blognaam 😉 Maar dat plannetje werd pas gesmeed toen corona onze levens overnam… Een verslag van hoe de afgelopen maanden waren voor mij en mijn werk in de theetuin.

♡ Mijn theetuin ♡
Sommigen van jullie weten dat ik samen met mijn moeder een theetuin run in Usselo, net buiten Enschede. In de elf jaar dat we bestaan, hebben we altijd het plan gehad om, naast het terras dat we hebben waar we huisgemaakt lekkers serveren in de lente en zomer, ook een picknick aan te bieden. Het gebied rondom de theetuin is zo ontzettend mooi en in alles dat wij doen komt een gezamenlijke passie altijd terug: het delen van alles waar we zelf blij van worden.

Maar overal de tijd voor vinden is een tweede 😉 De theetuin is voor ons allebei iets dat we naast onze andere werkzaamheden doen. Maar het is al jaren veel meer dan alleen een ‘bijbaantje’. Al met al zijn we er elk seizoen wel weer druk mee, want we doen alles zelf: van inkopen doen tot bakken, van promotie en activiteiten bedenken en uitvoeren tot serveren, van de tuin (en eigen oogst) verzorgen tot de administratie en de afwas en ga zo maar door. Veel werk dat elk jaar meer wordt, maar ook dankbaar werk dat ontzettend leuk is om te doen.

♡ Coronasluiting, wat nu? ♡
Elk seizoen krijgen we hier zoveel energie van. Dus toen de horeca werd gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, zagen we de start van ons seizoen dat toen nog net niet was begonnen, in duigen vallen. En dat met dat prachtige lenteweer dat maar aanhield. Hoe moest het verder? Wanneer konden we wel open? Willen we dat dan eigenlijk wel? Al snel besloten we dat we toch iets wilden doen tijdens de gedwongen sluiting. Vooral omdat we er financieel niet op achteruit wilden gaan. Dat konden we ons ook niet veroorloven. De financiële tegemoetkoming van de overheid kregen we namelijk niet.

We besloten ons te storten op het voor ons nieuwe concept: afhalen. In eerste instantie ietwat sceptisch, want bij afhalen dachten wij vooral aan de grote gele ‘M’ en de cafetaria. We hebben in het verleden ook eigenlijk nooit echt catering gedaan, omdat wij meer zijn van de complete beleving die we onze gasten willen bieden. Dus inclusief lekker in ons knusse tuintje zitten en je door ons laten verzorgen.

Taart to go!

♡ Picknicken is het antwoord op alles ♡
Dus, afhaal, nee… Maar dat is inmiddels wel anders! Wij zijn helemaal om. Dat komt ook omdat we het gekoppeld hebben aan iets waar ik een paar jaar geleden na erg lang wikken en wegen over een goede blognaam ook op uit kwam. Want wat doe ik eigenlijk het allerliefst in het leven, vroeg ik me uiteindelijk af? Picknicken in het warme lentezonnetje…. picnics in june 😉 Want die unieke beleving die we onze gasten willen bieden, gaat met picknicken niet verloren. Ja, het is anders, maar na een maand taartjes to go serveren, zijn wij fan!

Natuurlijk heeft dat helemaal te maken met hoe ons afhaalexperiment de afgelopen tijd is gegaan. Met veel twijfels hebben we eind april onze nieuwe afhaalkaart online gezet, maar die twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon toen de reacties binnenstroomden van onze gasten. Veel van jullie kon na een tijd thuiszitten (we zaten toen in week 5/6 van de lockdown) niet wachten om weer ‘op pad’ te gaan en waren blij dat wij tóch iets aanboden. Een enkeling sprak ons er op aan dat we door picknicken te promoten in gingen tegen de adviezen van de overheid om binnen te blijven. Maar wij waren en zijn nog steeds van mening dat het ‘rondje van Rutte’: een blokje om voor een frisse neus een groot goed is, dat we toen en nu moeten blijven doen om ons goed te blijven voelen.

Theetuin 2020… coronaproof

Bovendien hebben we alles volledig coronaproof gemaakt bij ons afhaalkraampje en hebben we op een gegeven moment zelfs een drive-through gerealiseerd, zodat je de auto niet eens meer uit hoefde (beetje voor de grap natuurlijk). Plus: we bevinden ons in het buitengebied waar het in tegenstelling tot in de stad vele malen makkelijker is om afstand te houden van anderen. 

♡ Steun je noaber: koop lokaal ♡
Al die leuke reacties en ons harde werken resulteerde gelukkig in een stroom aan bestellingen. Dat het de meeste weekenden prachtig weer was, hielp ook mee en alle feestdagen van de afgelopen tijd zijn ondanks de coronacrisis toch trekkers. Daarnaast pikte de populaire blog Vettt.nl ons op en stonden we deze week in Tubantia. Want meer dan ooit werd de nadruk gelegd op het steunen van lokale ondernemers. Iets waar steeds meer mensen zich bewust van worden. Een positieve bijkomstigheid van deze crisis. De theetuin loopt zelfs beter dan ooit!

Picknicken werd het nieuwe uit eten gaan. Het was te verwachten dat we niet de enige in de omgeving bleven met het picknickidee. Je werd er bijna mee doodgegooid op social media. De picknick…box/tas/doos/bag… Logisch dat we in elkaars vaarwater zitten. Je moet toch iets als horecabedrijf. Dat een andere Twentse theetuin wel iets té veel afkeek bij ons daargelaten, dat vatten we dan maar op als een compliment 😉

♡ De natuur in ♡
Wat de picknicktas van ons nog steeds uniek maakt (zegt ze bescheiden, haha!) is de zorg die we erin steken, volgens mij. Die feedback krijgen we dan ook elke keer terug van onze gasten. Alles is altijd huisgemaakt en we maken van elke bestelling een feestje. Daar worden we zelf ook gewoon zo blij van. En voor dat complete plaatje waar ik het eerder over had, de all-in beleving, wilden we meer dan ooit ook fiets- en wandelroutes aanbieden. Want wie niet thuis wilde picknicken, was op zoek naar de perfecte picknickspots bij ons in de buurt. En dat zijn er gelukkig zoveel!

Klik hier voor onze afhaalmenukaart!

Toen we de inhoud van onze picknicktas bedachten hadden we in eerste instantie gehoopt op een samenwerking met de plaatselijke vvv’s. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Voor goede, toeristische routes klopt je daar aan, toch? Helemaal in het kader van ‘steun je lokale ondernemer’ en hier in Twente is je noaber (buur) helpen iets vanzelfsprekends, toch? Helemaal in crisistijd. Helaas kregen we nul op het rekest… Maar ook dat heeft ons uiteindelijk meer gebracht dan we dachten. Want daardoor zijn we toch zelf op pad gegaan en hebben we prachtige plekken herontdekt en nieuwe verborgen pareltjes gevonden waar we nooit eerder waren geweest. En we dachten de omgeving na al die jaren op ons duimpje te kennen…!

♡ Twente. Landgoed van Nederland ♡
We kregen, net als zovelen in deze tijden (de dagjes Duitsland zaten er niet meer in, laat staan verder weg), een hervonden liefde voor onze eigen fijne streek. Niet dat die er eerder niet was, absoluut wel, wie ons kent weet dat we altijd op zoek zijn naar mooie plekken, ook dichtbij, maar als Tukker herken je misschien het gevoel dat wij de afgelopen tijd meer dan ooit krijgen: trots op onze onmeunig mooie oale groond die niet voor niets door verschillende media gebombardeerd is tot dé vakantieplek voor komende zomer. Dat fijne gevoel dat we op een plek wonen die eigenlijk alles wat je zoekt en nodig hebt in zich heeft. Prachtige natuur, maar ook idyllische stadjes, het dorpsgevoel dat je zelfs in Enschede krijgt (samen sterk) en de creativiteit en flexibiliteit van ondernemers die het leven een stukje mooier willen maken. Vooral nu. Ik kan alleen maar hopen dat jullie ons hieronder scharen.

Wat is ons Twente toch onmeunig mooi ♡
Picknickplezier

Naast de routes die we al jaren aanbieden, hebben we de afgelopen weken dus een paar extra routes gemaakt aan de hand van de fietsknooppunten. Compleet met op de kaart aangegeven perfecte picknickplekken. Komend weekend lanceren we onze Pinksterplukroute. Daarop staan naast de picknickplekken ook een paar prachtige plukplekken waar je zelf een mooi veldboeketje kan samenstellen van wilde bloemen. Bestellen kan nog!

Meer info over onze Plukroute vind je hier 🙂 (ook nog te doen na Pinksteren!)

♡ 1 juni: D-day? ♡
En dan komt 1 juni er aan. De datum waar veel horecaondernemers lonkend naar uit hebben gekeken. Want het mág weer. Eindelijk? Of nu al…? Wij blijven het ontzettend lastig vinden… Je denkt misschien: een theetuin, iedereen zit buiten op het terras… dat kan toch prima, zelfs op anderhalve meter? Ja en nee. Dat we na het verplaatsen van tafels op anderhalve meter van elkaar niet heel veel plekken over hebben, is tot daar aan toe. Het idee dat we maar één toilet hebben, die zich ook nog in het woonhuis bevindt, vinden we vooral een probleem. Iedereen weet dat het virus zich ook via oppervlakten kan verspreiden, ook via mensen die geen klachten vertonen. Bovendien zijn er nu in Duitsland weer meer nieuwe besmettingen na het heropenen van de horeca.

♡ De keerzijde ♡
Daarnaast blijft het protocol dat voor de horeca werd opgesteld veranderen. Bottom line is dat we nog steeds met z’n allen niet goed weten waar we precies mee te maken hebben en hoe we er mee om moeten gaan. De meningen verschillen behoorlijk en alles is behelpen, experimenteren en maar een beetje kijken waar het schip strandt. Vinden wij, althans. Maar begrijp me niet verkeerd: ik heb heel veel respect voor alle horecaondernemers die nu wel open gaan en superhard hebben gewerkt om alles goed voor elkaar te krijgen! Langer dichtblijven is voor velen financieel niet haalbaar.

Voor mijn moeder en ik komt daarbij dat we meerdere ernstig zieke familieleden onder ons hebben. Dat heeft alles en niets met corona te maken: ze zijn niet besmet, maar lijden wel aan iets anders en het risico dat zij besmet raken met het voor hun dodelijke virus willen we om die reden zo laag mogelijk houden. In de theetuin op ons terras weer in contact komen met anderen (je weet zelf hoe makkelijk je per ongeluk toch iets te dicht bij een ander komt soms), hoort daar op dit moment nog niet bij voor ons. Want we willen de zorgtaken voor onze lieve familieleden niet loslaten… zij gaan voor.

Laat ik nou niet in mineur eindigen. Vooropgesteld wil ik via deze weg namelijk iedereen die ons de afgelopen maanden heeft gesteund door een bestelling te plaatsen heel erg bedanken. Mijn moeder en ik zijn jullie zo dankbaar. Juist in deze tijd, die voor ons vanwege bovenstaand verhaal bitterzoet is. Wij zijn vrolijk en verdrietig tegelijk, maar zo is het leven.

♡ Picknick de luxe ♡
De positieve noot is dat we met de theetuin doorgaan met de afhaal en onze picknicktassen. Wegens succes verlengd noemen ze dat 😉 Wij hopen heel erg dat ook na de heropening van de horeca jullie ons weten te vinden, ondanks dat we jullie nog even niet op ons terras kunnen verwelkomen. We kunnen alvast verklappen dat wij in de maand juni ons picknickconcept naar een hoger niveau willen tillen door de belevenis nóg completer te maken. Binnenkort starten we daarom o.a. met de verhuur van picknickmanden en -kleden zodat je helemaal in stijl op pad kunt! Daarnaast krijgt onze picknicktas een zomerse make-over, want als het straks nog ietsje warmer wordt, is het belangrijk dat al het lekkers in je picknicktas koel blijft tijdens je fiets- of wandeltocht. Vandaar dat je binnenkort naast de normale afhaaltas ook een koeltas kunt kopen. Perfect als je voor onze langere routes gaat en lekker de hele (mid)dag op pad wil. En het laatste tipje van de sluier: we zijn inmiddels druk bezig met het realiseren van een extra toilet. Want we sluiten een heropening in de zomer natuurlijk nog niet uit! Oké, allerlaatste nieuwtje: het weekend van 21 juni is het midzomer en ook dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan dit jaar. Wat we precies gaan doen houd ik nog even voor ons, maar de kans dat er een nieuwe route bij komt is groot. Houd onze website en socials in de gaten.

♡ Picnics in June ♡
Ik hoop dus op een heleboel Picnics in June komende maand! We gaan de hele maand juni sowieso door met onze afhaal (wellicht nemen we nog een weekend vrij). Medio juni kijken we even hoe de vlag erbij hangt en besluiten we of we het eerste weekend van juli ons terras weer openen of dat we dat nog even uitstellen. Onze afhaal en picknicktassen blijven naast onze normale menukaart bestaan, de rest van ons seizoen en waarschijnlijk voor altijd. Dat hebben we dan toch maar mooi aan deze crisis overgehouden 🙂

Zin gekregen in picknicken of in een stuk taart voor bij de koffie/thee? Bekijk onze afhaalmenukaart hier en bestel nu!

Hopelijk tot ziens in Usselo.

P.S. Ik heb de afgelopen tijd de vraag gekregen hoe je ons kan steunen. Landelijk werd de campagne ‘Steun de Horeca’ opgezet met als doel mensen aan te sporen cadeaubonnen te kopen die ze later kunnen inleveren. Omdat wij in april met afhaal zijn begonnen, hebben we de bonnen niet aangeboden. Vooral omdat wij niet iets willen beloven dat we misschien niet waar kunnen maken. Je steunt ons door een bestelling te plaatsen 🙂 (en tegen een fooitje zeggen we geen nee en dat kun je ook pinnen haha!). Want ondanks dat de theetuin goed loopt, is het natuurlijk geen vetpot. Daarnaast help je ons ook als je een foto van onze afhaaltas op Instagram of Facebook zet. Als je onze hashtag #mijnpicknickplek erbij zet, maak je als dank kans op een bloementaartje voor vier personen!

P.P.S. Ik schreef het kamerplantenboek Plantastic. Groene vingers kun je kweken en dat is natuurlijk ook in de theetuin verkrijgbaar, gesigneerd en wel 😉 Leuk om cadeau te geven, aan jezelf bijvoorbeeld!

Bestel je online, dan het liefst via Bazarow. Nog beter: koop een gesigneerd exemplaar in mijn theetuin of steun je boekhandel en #kooplokaal
Als je bovenstaand boekenfeitje weet, snap je waar dit idee vandaan kwam 😉 Meer info hier!
Picnics in June ♡
Een paar ontzettend leuke deelnames aan onze winactie. Komend Pinksterweekend beginnen we met ronde 2 van deze winactie, dan kun je een bloementaartje voor vier personen winnen!

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk