Gaaf & Groen in Münster, van botanische tuin tot eco food & fashion

Door mandybollegraf

-click here for English-

Als ik op reis ga, check ik altijd of er op de plaats van bestemming een botanische tuin te vinden is. Soms is de tuin zelfs reden om een reisje te boeken 😉 Zo ben ik inmiddels al in veel botanische tuinen geweest in binnen- en buitenland. De komende tijd zal ik voor mijn categorie ‘Botanische Tuinen en Kassen’ elke keer een andere uitlichten. Want zo’n groene oase, vaak middenin de stad, is toch een heerlijke plek om even bij te komen van de betonnen jungle? Ik stap altijd vol energie en inspiratie weer naar buiten, mijn ultieme (planten)pepmiddel. Ditmaal in deze serie: de Botanischer Garten Münster, net over de grens in Duitsland.

Orangerie, tropenkas en de cactus- en vetplantkas

♡ VASTE PRIK ♡
Wonend in Enschede, is dit voor mij de dichtstbijzijnde grotere botanische tuin. In 50 minuten tuf ik er naartoe en de afgelopen 3 jaar heb ik geen seizoen overgeslagen. De stad Münster bezoek ik ook bijna elk jaar wel een keer, al toen ik nog een klein Mandytje was. Ik ken het inmiddels op m’n duimpje. Het blijft vernieuwen en verveelt dus nooit. Naast de botanische tuin, die trouwens gratis(!) te bezoeken is, is er nog zoveel meer te zien en te doen. Daarover later in dit bericht meer. Dus voor wie deze zomer nog een vrij weekendje over heeft: lees vooral verder 😉

♡ KASTEELTUIN ♡

Net zoals de meeste botanische tuinen behoort deze tot een universiteit, de Westfälische Wilhelms-Universität Münster om precies te zijn. Zij stichtten de tuin in 1803. Nog steeds wordt de tuin door studenten, wetenschappers en experts gebruikt bij wetenschappelijke onderzoeken, vanzelfsprekend vooral bij het departement Biologie, maar ook bij de medische faculteit door de verscheidenheid aan geneeskrachtige planten. De tuin maakt deel uit van de kasteeltuin. Het prachtige stadskasteel Schloss Münster, nu in gebruik door de administratie van de universiteit, zie je als je in de tuin loopt tussen de bomen en planten in de verte opduiken.

Tropenkas en het arboretum

♡ PLANTENKASSEN ♡
Er zijn een stuk of 10 plantenkassen in de tuin waarvan er 7 toegankelijk zijn. Eén voor één hebben ze hun eigen charme. Elke keer als ik er ben zie ik iets nieuws. Het tropenhuis is volgegroeid met planten uit Afrika en Azië waar o.a. ook superschattige Gekuifde Bospatrijsjes en Chinese Dwergkwarteltjes rondlopen. In de bromeliakas groeien onder meer verschillende soorten bromelia’s zoals ananasplanten en luchtplanten/tillandsia’s. Het Viktoriahaus dankt haar naam aan de Victoria amazonica, de reuzenwaterlelie. De bladeren kunnen een doorsnede van 2,5 meter krijgen. Het watertje in deze kas is daar te klein voor, maar ook kleiner blijft het een prachtige verschijning. Middenin de zomer is de lelie op haar grootst en kan ze bloeien. Mocht je er nou heel toevallig net op de eerste dag van de bloei zijn en de volgende dag ook nog in de buurt zijn, ga dan nog even terug op dag 2. De prachtige witte bloem is op die dag namelijk gedurende de nacht roze verkleurd (bloem gaat pas aan het einde van de middag open). Naast deze kassen zijn er ook nog de cactus- en vetplantkas, het kweekkasje met vleesetende planten, een kas met planten uit de woestijn- en savannegebieden van zuidelijk Afrika en nog eentje met planten die op de Canarische Eilanden groeien.

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1: het kasteel 2: de reuzenwaterlies 3: het meertje 4&5: de Gekuifde Bospatrijs 6: de varentuin 7&8: de orangerie 9: Chinese Dwergkwartels

Het Viktoriahaus met de reuzenwaterlelies en de tropenkas

En dan heb ik het dus alleen nog maar over de broeikassen gehad. Je vindt er naast de plantspecifieke gedeelten en de collectietuinen ook nog een arboretum (bomentuin), een alpenweide/rotstuin, een idyllisch meertje inclusief eilandje, een moestuin/boerentuin, een kruidentuin, een varentuin, moeras- en heidevelden en een geur- en tasttuin. Je denkt nu misschien dat je hier minstens 3 dagen voor nodig hebt, maar dat valt best mee. Het mooie van deze botanische tuin vind ik, dat het eigenlijk niet heel groot is, maar dat je er dus toch van alles vindt. Je kunt hier natuurlijk urenlang ronddwalen. Ik ben al vaker geweest, maar ben er alsnog elke keer minstens 2,5 uur. Heb je de tijd? Stop dan ook wat leesvoer in je picknickmand. Verspreid door de tuin staan namelijk bankjes en prieeltjes waarop je pas echt tot rust komt met een boekje erbij 🙂

De cactus- en vetplantkas

♡ OUDE ORANGERIE ♡
Zie je slepen met een picknickmand niet zitten? Dan vind je het vast fijn om te horen dat er een koffieplek in de tuin te vinden is in de mooie, oude orangerie. In de winter worden hier de kuipplanten die niet winterhard zijn opgeslagen, in de zomer zijn er vaak kleine tentoonstellingen en staan er binnen en op het terras bistrostoeltjes en -tafeltjes waar je kunt genieten van een welverdiend pauzemoment. De kaart is beperkt, maar met een groot stuk fruittaart en diverse sapjes en koffie/thee ben ik al snel tevreden 😉 Heb je wel zin in iets meer, dan kun je om de hoek, net buiten de tuinmuren terecht bij het Schloßgarten Café. Zij zijn elke dag open. UPDATE: de orangerie is op het moment van schrijven helaas tijdelijk gesloten…

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1: de moestuin/boerentuin 2: een Paradijsvogelplant 3: de geur- en tasttuin 4: een niet-toegankelijke kas 5: een vijgenboom bij de orangerie 6: een boomstronk vol met luchtplanten

♡ SOUVENIRS SHOPPEN ♡
Iets dat je niet vaak ziet bij botanische tuinen, maar wel bij deze is een plantentafeltje gevuld met plantjes die te koop zijn. Ja, dat lees je goed: TE KOOP(!). Er hangen tasjes bij en een geldkistje waar je je euro’s in kunt stoppen (niet vergeten contanten mee te nemen dus!). De allereerste keer dat ik dat zag, wist ik van compleet losgeslagen hebberigheid niet hoe snel ik m’n gekozen plant in de auto moest veiligstellen. Voor een paar euro vond ik een Perzische Slaapboom, één van de gaafste planten die ik ooit heb gehad. Helaas heb ik haar thuis 1,5 jaar later moeten laten inslapen toen ik, te laat, zag dat ze al half opgegeten was door tripsen en echt niet meer te redden was 🙁 Tip: loop er gelijk als je binnenkomt even langs en voordat je weggaat nog eens, vaak vullen ze gaten namelijk gelijk weer op met nieuwe, en als je geluk hebt, andere plantjes 😉 En als je nog niet klaar bent met plantshopping: rondom de stad zijn meerdere tuincentra te vinden. Ik vond ooit in Gartencenter Schrieverhoff een prachtige Wurgvijg, Spaans Mos en een mini-Rubberplant voor op m’n nachtkastje. Allemaal goedkoop, het rubberplantje was bijvoorbeeld maar €1,99.

♡ STADT MÜNSTER ♡
Ik had je beloofd ook nog wat tips voor de stad Münster te geven. Zoals ik al zei: het is echt een leuk stadje, niet groot, daarom juist perfect voor een weekendje weg. Omdat ik best dichtbij woon en altijd ook zo weer thuis ben, heb ik geen overnachtingstips, maar ik zie supergave adresjes voorbijkomen op Airbnb 😉 Ik ga niet uitgebreid in op de bekendere bezienswaardigheden zoals de vele mooie kerken, de beroemde dom met de gave astronomische klok en de kastelen en burchten. Allemaal zeker de moeite waard om te bezoeken. Shoppen kun je hier ook goed. De bekendere ketens zijn er te vinden, maar zeker ook boetiekjes met ecologische kleding zoals Grüne Wiese, Frau Többen en mijn favoriet met fantastische naam: Kauf Dich Glücklich (concept store waar ze naast eco-kleding ook hippe hebbedingetjes verkopen) voor wat fair fashion. Ook leuk en handig: Münster staat bekend als DE fietshoofdstad van Duitsland. Je merkt het ook gelijk als je er rondloopt, je voelt je helemaal thuis met zoveel fietsers om je heen. Een stalen ros is dus zo gehuurd.

Münster

♡ KUNST & COCKTAILS ♡
Verder heeft de stad naast een botanische tuin ook nog een dierentuin, de Allwetter Zoo, met meer dan 3000 dieren. Voor als je na de botanische tuin nog wat fauna aan je flora wil toevoegen 😉 Ik was er ooit met een bedrijfsuitje en was blij verrast. Dichtbij de dierentuin ligt de Aasee, een meer middenin de stad, compleet met bootjes die te huur zijn, een groen park en fijne restaurantjes aan het water. Vergeet ook het hippe havengebied niet! Ook wel bekend als de ‘Kreativkai’. Een shotje cultuur haal je daar in de Kunsthalle (of in het Kunstmuseum Pablo Picasso in het centrum) en voor een goede cocktail wat later op de avond moet je ook echt in de haven zijn. Ook nog goed om te weten: van mei t/m september is er elke maand een grote vlooienmarkt op de Promenade. De weekmarkt tegenover de Dom is elke woensdag en zaterdag.
♡ MIJN TOPTIPS ♡
En dan nog even op een rijtje mijn tips wat betreft koffietentjes, lunchplekken en restaurants 🙂
♡ Royals & Rice
Ze noemen hun keuken zelf Vietkitchen, een Vietnamees fusionrestaurant en één van de allerbeste restaurants waar ik ooit geweest ben! Mijn vriend en ik zijn fan van hun menukaart. We kunnen het niet laten om elk bezoek aan Münster hier af te sluiten. It’s just that good! Het eten is fantastisch (de Banh Bao Burger met zoete aardappelfrietjes is een aanrader en heeft zelfs prijzen gewonnen), maar vergeet ook niet een kopje koffie te bestellen. De handgeplukte fair trade koffiebonen uit Vietnam worden gebrand door HAN Coffee Roasters in Münster en Berlijn. De (ijs)koffie wordt aan tafel geserveerd in een traditioneel Vietnamees één-kops-koffiefilter. Ziet er supergaaf uit! Ze verkopen ze ook en dat geldt ook voor de koffie en hun overheerlijke sojasaus. Ook open voor de lunch! Reserveren gewenst.
♡ Roestbar
Deze koffiebranderij heeft 5 gave koffiehuizen in de stad. Ik ken alleen dat aan de Bohlweg, het verst weg van de binnenstad, maar extra leuk omdat er een winkel naast zit met interieurspulletjes.
♡ Herr Sonnenschein
Gezellig koffietentje in het centrum waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch, huisgemaakte smoothies en natuurlijk koffie/thee en taart. Neem vooral ook een kijkje in de discotoiletten! Ook veganopties.
♡ Brauerei Pinkus Müller
Als je echt even het gevoel wil hebben dat je in Duitsland bent, ga dan hierheen! Deze bierbrouwerij serveert naast een breed assortiment huisgebrouwen biologische bieren, authentieke en regionale lekkernijen voor de lunch en het avondeten. En dat natuurlijk inclusief zo’n typisch donkere, Duitse kroegsfeer. De serveerster vertelde me dat we aan een tafel zaten die er al sinds de oprichting in 1866 staat. De brouwerij is al 6 generaties lang in handen van dezelfde familie. Reserveren gewenst.
♡ Fyal Central
Hipsterhotspot. Hier merk je goed dat Münster een echte studentenstad is 😉 Bijzondere sapjes en limonades, koffie, niet zoveel opties qua snacks/lunch, wel een chill terras en het blijft tot laat gezellig.

Royals & Rice

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1&2: Roestbar 3: Herr Sonnenschein 4: Fyal Central 5&6: Brauerei Pinkus Müller

♡ PRAKTISCHE TIPS ♡
Nog wat praktische tips! Bij de botanische tuin is een parkeerplaats, gewoon het adres invoeren in je navigatiesysteem en doorrijden tot je het Schloßgarten Café en de parkeerplaats onder de bomen ziet, dus voorbij de stenen poort. Hier kun je gratis parkeren tijdens openingsuren. Ga je daarna de stad nog in, dan kun je beter parkeren op de grote parkeerplaats aan de voorkant van het kasteel: Schlossplatz (tot 21:00 uur). Deze parkeerplaats ligt ook op loopafstand van de botanische tuin. Voor de binnenstad heb je een milieusticker nodig op je auto, de Schlossplatz-parkeerplaats en de botanische tuin vallen buiten de milieuzone. En voor wie het nog niet wist: in Duitsland kun je op steeds minder plekken pinnen in winkels, neem dus genoeg contanten mee of ga daar gelijk op zoek naar een bank, die zijn er gelukkig wel genoeg.

Voor meer informatie in het Nederlands over Münster, kijk op deze pagina.
BOTANISCHER GARTEN MÜNSTER
Schlossgarten 3
48149 Münster, Duitsland
Entree gratis
Elke dag open:
24.03.2018 – 14.10.2018 van 9:00 uur tot 19:00 uur
15.10.2018 – 31.10.2018 van 9:00 uur tot 17:00 uur
1.11.2018 – 22.03.2019 van 9:00 uur 16:00 uur
geen honden en fietsen meenemen
toiletten aanwezig

(v.l.n.r. & v.b.n.b.) 1: een huge Colocasiablad 2: een Begonia albopicta in het Viktoriahaus 3: zelfs de muren van de kas zijn vruchtbaar hier vindt dit varentje 😉 4: vijgenboom met vruchten 5: Caladium bicolor 6: en meer mooi, maar mij onbekend groen in de tropenkas 🙂

2 Reacties

Marloes 19 juli 2018 - 15:06

Wat een leuk logje! Je kunt het je haast niet voorstellen, maar ik ben als mede-enschedeër nog nooit in Munster geweest….Je snapt dat dat nu heel snel een keer gaat gebeuren!

Reply
mandybollegraf 19 juli 2018 - 15:39

Wat leuk om te horen dat ik je heb geïnspireerd om te gaan!! Zeker doen inderdaad, hoor graag wat je er van vond 🙂 Veel plezier alvast en bedankt voor je reactie! Liefs Mandy

Reply

Laat een reactie achter ♡

Dit vind je misschien ook leuk